Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-09@08:17:25 GMT

نام، معنی و ویژگی‌های ۱۲ ماه قمری

تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۹۷۳۳۳

نام، معنی و ویژگی‌های ۱۲ ماه قمری

به گزارش گر وه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، در قدیم هم تقویم‌هایی با نام گاه‌شمار وجود داشته است. تا قبل از رواج گاه‌شمار‌های قمری، در شبه جزیره‌ی عربستان و شام گاه‌شمار‌هایی به نام قبطی، سریانی، رومی و یهودی بود.

قبل از اسلام قریش از گاه‌شماری‌های نُه‌گانه‌ای که نام و ترتیب ماه‌های آن همین گاه‌شمار هجری قمری بود استفاده می‌کرد و پس از اسلام، مبدأ گاه‌شماری قمری، هجرت رسول خدا از مکه به مدینه تعیین شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با ما همراه باشید تا با این ماه‌های قمری آشنا شوید.

تعریف ماه قمری

یک ماه قمری عبارت است از فاصله‌ی روئیت دو هلال ماه که مبنای گاه شمار قمری قرار می‌گیرد.

ماه‌های قمری یا عربی مانند ماه‌های شمسی ۱۲ ماه است و نام این ماه‌ها به ترتیب اولین ماه سال عبارتند از:
محرم، صفر، ربیع الاول، ربیع الثانی (یا ربیع الاخر)، جمادی الاول، جمادی الثانی (یا جمادی الاخر)، رجب، شعبان، رمضان، شوال، ذیقعده و ذیحجه.

ابونصر فراهی در کتاب نصاب الصبیان برای کمک به حفظ کردن نام ماه‌های قمری شعر زیر را گفته است:

ز محرم چو گذشتی برسد ماه صفر دو ربیع و دو جمادی ز پی یکدیگر
رجب است از پی شعبان، رمضان و شوّال پس به ذی‌القعده و ذی‌الحجه بکن نیک نظر

معنی نام‌های ماه‌های قمری

صاحب نظران دلایل مختلفی را برای این نامگذاری بیان کرده‌اند. به همین دلیل نمی‌توان یک دلیل و نظر قطعی برای این نامگذاری بیان کرد، ولی بر اساس یکی از کتاب‌های تاریخی دلایل نامگذاری به شرح زیر است:

ماه محرم

اولین ماه است وبه دلیل اینکه در این ماه جنگ و غارت حرام بوده است آن را محرم نامیدند.

ماه صفر

صفر، خالی بودن یا خالی شدن معنا می‌دهد. در این ماه اهالی مکه به سفر می‌رفتند و شهر خالی از سکنه می‌شد و برخی دیگر معتقدند که در این ماه اهالی مکه به جنگ با دیگر قبایل می‌پرداختند و اموالشان را از دست می‌دادند.

ربیع الاول و ربیع الثانی

ماه‌های سوم و چهارم هستند که ربیع به معنای بهار است. زمان نامگذاری ماه‌ها، این دو ماه در فصل بهار بودند به همین خاطر آن‌ها را بهار اول و بهار دوم نامیدند.

جمادی الاول و جمادی الثانی

ماه‌های پنجم و ششم سال هستند. جمادی از لغت جمد به معنی انجماد می‌آید. زمان نامگذاری ماه‌ها، این دو ماه در فصل سرما و زمستان و یخ بندان بودند به همین خاطر آن‌ها را جمادی اول و جمادی دوم نامیدند. (در آن زمان توجهی به گردش ماه‌های قمری نکردند که ممکن است در هنگام گردش ماه‌ها، این ماه‌ها در فصل سرما نباشند).

رجب

هفتمین ماه قمری است. رجب و ترجیب به‌معنی بزرگ داشتن و احترام گذاشتن به چیزی است. ماه رجب برای عرب‌های جاهلی محترم بود و آن را «رجبٌ المُرَجَّب» (رجب بزرگ و محترم) نیز می‌خواندند.

شعبان

هشتمین ماه شعبان است و شعبان از شعب و انشعاب می‌آید. در آن زمان عرب‌های جاهلی در این ماه به جست‌وجوی آب پراکنده می‌شدند.

رمضان

نهمین ماه از ماه‌های قمری رمضان است. واژه‌ی رَمَضان از ریشه‌ی «رم‌ض» به‌معنی گرما یا سوزش زیاد است. رَمضاء یعنی زمین داغ و سوزان بر اثر تابش آفتاب. می‌گویند که در زمان نام‌گذاری ماه‌ها رمضان در اوج گرما بوده است. از میان دوازده ماه قمری فقط نام رمضان در قرآن (سوره‌ی ۲، آیه‌ی ۱۸۵) آمده است.

شوال

شوال دهمین ماه است و واژه‌ی شَوّال از ریشه‌ی «ش‌ول» به‌معنی برخاستن یا بلند کردن است. آمده است که در این ماه ماده‌شتر‌ها برای جفت‌گیری دُمشان را بلند می‌کردند و این موضوع دلیل نامگذاری این ماه شده است.

ذی‌قعده

ماه یازدهم ذی القعده یا ذوالقعده است که ترکیبی از: ذو + الـ + قعده است. قعده هم‌ریشه با قُعود (نشستن) و مقعد (نشیمن‌گاه) و تقاعد (بازنشستگی) است که در این ماه عرب‌های جاهلی خانه‌نشین می‌شدند و برای جنگ، سفر، یا به جست‌وجوی آب و علف بیرون نمی‌رفتند.

ذی‌حجه

دوازدهم و آخرین ماه قمری است که ذوالحِجّه تشکیل شده است از: ذو + الـ + حِجّه. «حِجّه» هم‌ریشه با حجّ است. ذی‌حجه ماه حجّ بوده است.

ویژگی‌های ماه‌های قمری

نخستین ماه سال محرم و آخرین ماه سال ذیحجه است.

از بین ۱۲ ماه قمری به ماه‌های رجب، محرم، ذیقعده و ذیحجه، ماه‌های حرام می‌گویند. در این ماه‌ها محدودیت‌هایی مانند ممنوع بودن جنگ و همچنین تشدید دیه وجود دارد.

به ماه‌های شوال، ذیقعده و ذیحجه ماه‌های حج می‌گویند.

ماه‌های قمری ۲۹ یا ۳۰ روز دارند. یک ماه در واقع یک دور چرخش کره‌ی ماه بر مدار خود است و ما بین فاصله زمانی مشاهده‌ی دو هلال ماه است.

یک ماه قمری معادل ۲۹ روز و ۱۲ ساعت و ۴۴ دقیقه و ۲٬۷۸ ثانیه است.

مجوع ۱۲ ماه قمری در یک سال معادل ۳۵۴ روز و ۸ ساعت و ۳۵٬۷۱۲ ثانیه است که در تقویم‌های قمری سال‌های عادی ۳۵۵روز و سال‌های کبیسه ۳۵۴ است.

تقویم هجری قمری یک تقویم دینی برای مسلمانان جهان است. مبدأ این تقویم در واقع اول محرم سالی است که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از مکه معظمه به مدینه منوره هجرت کردند.

روز اول هر ماه در این گاه‌شماری معمولاً بر اساس مشاهده یا پیش‌بینی مشاهده‌پذیری هلال ماه نو در شامگاه روز ۲۹ یا ۳۰ ماه قبل، که آن را استهلال می‌نامند، تعیین می‌شود. این گاه‌شماری باتوجه به شیوه‌های مختلف تعیین اول ماه و تعداد روز‌های ماه هر سال با عناوین گاه‌شماری هجری قمری هلالی، قراردادی و ام‌القری شناخته می‌شود.

در تقویم قمری هلالی تعداد روز‌های ماه‌ها دارای ترتیب خاصی نیستند و حداکثر تا ۴ ماه ۳۰روزه و ۳ ماه ۲۹روزه نیز احتمال دارد پشت سر هم بیایند.

اما در تقویم قمری قراردادی ماه‌های فرد ۳۰روزه و ماه‌های زوج را ۲۹روزه تعیین می‌کنند آخرین ماه سال هم در سال‌های کبیسه ۳۰روزه اعلام می‌کنند.

روش‌های اثبات اول ماه

بنا بر فقه شیعه اگر یکی از اتفاقات زیر رخ دهد اول ماه ثابت می‌شود.
۱. فرد خودش هلال اول ماه را ببیند.
۲. اعتماد کردن به حرف یک فرد عاقل و مطمئن.
۳. قبول شهادت دو مرد عادل که گفته آن‌ها با اصول ستاره‌شناسی در تعارض نباشد.
۴. حتما باید از ماه قبل سی روز گذشته باشد.
۵. حُکم حاکم شرع به عبارت دیگر اعتماد به نظر مراجع تقلید
۶. و برخی روش‌های دیگر مثل ضخامت هلال ماه، دیدن هلال قبل از ظهر و اینکه ماه در شب سیزدهم به شکل کامل دیده شود.

نماز و دعای اول ماه‌های قمری

برخی معتقدند که هنگام دیدن هلال ماه خواندن دعا‌های هلال ماه و نماز مستحب است. یکی از آن دعا‌ها دعای ۴۳ صحیفه کامله سجادیه است و یا گفتن سه مرتبه «الله اکبر» و سه مرتبه «لا اله الا الله». نماز اول ماه قمری دو رکعت است که در رکعت اول بعد از سوره‌ی حمد باید سی مرتبه سوره‌ی توحید و در رکعت دوم بعد ازسوره‌ی حمد باید سی مرتبه «انا انزلنا» (سوره قدر) را خواند. خوب است که در هر ماه و بعد از نماز اول ماه صدقه‌ای برای سلامتی داد.

منبع: ستاره

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ماه های قمری تقویم ماه های قمری ماه ها گاه شماری ماه قمری هلال ماه گاه شمار اول ماه ماه سال ۱۲ ماه سوره ی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۹۷۳۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اینستاگرام با Add Yours امکان اشتراک‌گذاری آهنگ را فراهم کرد

ایتنا - اشتراک‌گذاری آهنگ شاید جالب‌ترین آنها باشد، این قابلیت توسعه‌ای از ویژگی پیشین Add Yours است. استیکر  Add Yours Music  به کاربران امکان می‌دهد آهنگ‌های مورد علاقه‌شان را به اشتراک بگذارند. البته این آهنگ باید قبلاً در آرشیو موسیقی اینستاگرام وجود داشته باشد.
اینستاگرام به تازگی برخی از ویژگی‌های جدیدی را که به استوری‌ها اضافه می‌شوند، از جمله مجموعه‌ای از برچسب‌های تعاملی را معرفی کرده است.

به گزارش ایتنا، اشتراک‌گذاری آهنگ شاید جالب‌ترین آنها باشد، این قابلیت توسعه‌ای از ویژگی پیشین Add Yours است. استیکر  Add Yours Music  به کاربران امکان می‌دهد آهنگ‌های مورد علاقه‌شان را به اشتراک بگذارند. البته این آهنگ باید قبلاً در آرشیو موسیقی اینستاگرام وجود داشته باشد.

یکی دیگر از برچسب‌های جذابی که اضافه شده Reveal نام دارد. انتخاب این استیکر، تصویر یک استوری را محو می‌کند و تنها راهی که دنبال‌کنندگان می‌توانند محتوا را ببینند، ارسال دایرکت به شخصی است که آن را به اشتراک گذاشته است.

 
پیام‌های دایرکت به عاملی کلیدی در رشد مستمر اینستاگرام تبدیل شده‌اند، به طوری که مدیر سایت آدام موسری اظهار داشت که نوجوانان در واقع بیشتر از هر جای دیگری در این پلتفرم زمان بیشتری را در دایرکت مسیجر آن می‌گذرانند.

وی همچنین می‌گوید که تقریباً تمام رشد تعاملی در چند سال گذشته از دایرکت و استوری‌ها ناشی شده است. بنابراین، این ویژگی قطعاً به عنوان یک راهکار توسط سازندگان باهوشی که به دنبال افزایش تعامل در کاربران خود هستند، استفاده خواهد شد.

اینستاگرام همچنین از استیکری به نام Frames رونمایی کرده است. این ابزار یک پوشش پولاروید روی عکس می‌اندازد و آن را به یک تصویر چاپ فوری تبدیل می‌کند. برای نمایش محتویات، فالوورها باید گوشی خود را مانند عکس پولاروید تکان دهند، هرچند یک دکمه نیز وجود دارد. سازندگان می‌توانند کشپن‌هایی اضافه کنند که با تکان دادن نیز آشکار می‌شوند.

 

در نهایت، یک ویژگی دیگری به نام Cutouts نیز وجود دارد. این ابزار هر قسمت از یک ویدیو یا عکس را در رول دوربین شما به یک برچسب تبدیل می‌کند که می‌تواند روی یک استوری یا reel اعمال شود.

هنگامی که از این ابزار استفاده می‌شود، برای استفاده‌های بعدی در یک مجموعه برچسب با دسترسی آسان ذخیره می‌شود. این ویژگی همچنین با عکس‌های ارسال شده در اینستاگرام کار می‌کند، اگرچه تصاویر باید توسط حساب‌های عمومی به اشتراک گذاشته شوند.

 

یک ماه گذشته، تغییرات بزرگی در اپلیکیشن اینستاگرام برخ داده است. علاوه بر سیستم‌های استیکر جدید ذکر شده، اینستاگرام اخیراً الگوریتم خود را برای تقویت محتوای اصلی اصلاح کرده است. این شرکت همچنین نحوه کار Reels را تغییر داد تا به حساب‌های کوچک‌تر فرصتی برای گسترش دسترسی بدهد، اگرچه هنوز مشخص نیست که چگونه این ویژگی کار می‌کند. اینستاگرام همچنین اخیراً چت‌بات هوش مصنوعی متا را در دایرکت در دسترس قرار داده است.
 

دیگر خبرها

  • ایکس از گراک برای خلاصه اخبار تولید شده توسط هوش مصنوعی استفاده می‌کند
  • با ویژگی‌های جت جنگنده نسل هفتم آشنا شوید
  • برداشت بیش از ۱۴۰ تن گل محمدی در گناباد
  • همه چیز درباره رنگ پلی اورتان؛ ویژگی‌ها و کاربردها
  • هوش مصنوعی عمر باتری سامسونگ گلکسی S25 را افزایش می‌دهد
  • پیش بینی برداشت بیش از ۱۴۰ تن گل محمدی در گناباد
  • انتخابات در جمهوری اسلامی به‌معنی مبارزه با دیکتاتوری است
  • فال حافظ امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • اینستاگرام با Add Yours امکان اشتراک‌گذاری آهنگ را فراهم کرد
  • برج تمام الکتریکی نیویورک چه ویژگی‌هایی دارد؟